Translate

2010. november 15., hétfő

Koppenhága








A város jelképe, a „kis hableány”, Andersen bájos mese-hőse. A kis hableány egy koppenhágai balett-táncosnő arcvonásait tükrözi, míg az alakot a szobrász saját felesége után mintázta, remélhetőleg csak deréktól felfelé.




Sajnos ez a város sem mentes a vandáloktól, előfordult, hogy lefűrészelték a fejét, vagy leöntötték festékkel. A helyiek nagyon szeretik, minden évben megünneplik a szülinapját. A 90. szülinapja, alkalmából, a kis sellőt a dán flotta tűzoltó alakulata óriási vízsugarakkal köszöntötte. Összehívták a város 90 legszebb leányát, akik a vízben úszva formálták meg a születésnapot ábrázoló 90-es számot. 
A városban mindenki vidáman ünnepelte a vízi király legkisebb gyermekét, csak ő ült továbbra is szomorúan a koppenhágai öböl közepén. Látogatásunk idején, a 93. szülinapjára virágkoszorút kapott.

A város nevének eredeti jelentése: (Kobenhavn) vásári kikötő (Koben – vásár, Havn – kikötő). 
Koppenhága Skandinávia egyik legnagyobb és legpezsgőbb városa. Egy hét is kevés lenne ahhoz, megismerkedjünk valamennyi történelmi nevezetességével, műemlékével, a kikötő hangulatával.



Koppenhága érdekes látnivalói:

Magyar lángos, megérkezésünkkor, amint feljöttünk a reptéri vonat aluljárójából, az első kép, amit láttunk, az alábbi volt:




Természetesen megkóstoltuk, ha nem is azonnal. Minden elfogultság nélkül kijelenthetem, az otthoni sokkal jobb. Nyilván az ízlésvilágunk különbözőségéből is adódik. 

A dánok imádják a szendvicset, a nemzeti ételük, a smørrebrød, ami egy gazdagon megrakott rozskenyér szendvics, többnyire zöldségekbe ágyazott tengeri herkentyűkkel, esetleg sonkával.





Rundetaarn, a Kerek torony. 

A legenda szerint Nagy Péter cár koppenhágai látogatása idején, a cár lovon, míg neje hintón ment fel, a henger alakú, 36 méter magas toronyba. Lehetséges, hogy így történt, ugyanis lépcsőház nincs, a legfelső szintre egy széles, csigavonalas tekervényút vezet. 
Felérve, gyönyörű, panoráma tárul elénk, feltéve, ha nincs ködben vagy párában, de ez ritka. A tetején van Európa legrégebbi, működő csillagvizsgálója.




                                              Kilátás, egy köd és páramentes napon


Öresund híd, az Öresund szoroson átívelő szuperhíd, amely Dániát köti össze Svédországgal. A dán fővárosból a svéd Malmőbe vezető, 16 kilométer hosszú hídon négysávos autóút és két vasúti sínpár fut. 
Az új híd 10-12 percre rövidíti a komphajóval háromnegyed óráig tartó átkelést.



Egy alkalommal, amikor még nem volt híd, hivatalos kiküldetésből utaztunk haza Malmőből, de köd miatt nem szállt fel a repülő és átirányítottak a komphoz.
Aki volt régen hasonló kiküldetésben, az tudja, hogy soványka napidíjunkat a hazautazás idejére már régen feléltük, némi apró csörgedezett csak a zsebünkben. Arra számítottunk, hogy majd a repülőgépen kapunk enni.

Ezt szóvá is tettük az SAS-nél, erre adtak néhány kupont, hogy majd a kompon beváltják. A kompra felszállva találtunk egy büfét, de nem fogadták el a kuponjainkat. 
A komp felső, panoráma fedélzetén volt egy szuper étterem, a pincér úgy nézett ki, mint egy ellentengernagy, és arra gondoltunk, hogy maradék pénzünkért talán ihatunk ott egy sört, majd kérünk hozzá négy poharat. 

Beóvakodtunk és mutattuk szegényes vagyonkánkat, amikor a pincér észrevette a kezünkben a kuponokat. Az aprót visszaadta, hozott aperitifet, sört, előételnek lazacot, és még a fene tudja mi mindent. Sajnos hamar megérkeztünk Koppenhágába, így nem is tudtunk mindent megenni és meginni.



Az ország legnagyobb része a Jütland-félsziget-n fekszik, de a főváros az ország legnagyobb szigetén, a Sjaellandon található.  
A legenda szerint, a svéd király annyi földet ígért Gefion istennőnek, amennyit egy éjszaka körül tud szántani. 
Az istennő négy fiát bikákká varázsolva egy éjszaka alatt felszántotta a tengert, és létrehozta Sjaelland szigetét.

Ennek szép emlékeként a kikötőben egy kis anglikán templom mellett megleljük azt a lépcsős szökőkutat, melynek tetején az istennő korbáccsal hajszolva a bikákat végrehajtja dicső tettét. Ide is lehet aprópénzt dobálni, mint nagyon sok más szökőkútba világszerte.



Radhuspladsen, a város központi tere, itt áll a vörös téglából épült, reneszánsz stílusú Városháza. A több mint száz méter magas tornyából gyönyörű a panoráma. A tornyot, a XII. században élt városalapító, Absolon püspök szobra díszíti. 
Az épületben találhat Jens Olsens híres "Világórája". Az óra 300 év alatt késik 1/2 másodpercet! A téren, a nagy meseíró, Andersen szobra áll.



Nyhavn , a kikötőnegyed s város egyik nevezetes pontja, ennek a Kongens Nytorv térbe torkolló csodaszép öbölnek az árnyékos oldalán szinte nincs élet, míg a másik partján kocsma, kocsmát követ, kávézók és sörözök tucatjai várják a turistákat, a  horgonyzó hajók és a nyílt tenger festői látványát kínálva az egyébként igen finom hideg dán sör mellé. 



                                                                     A kikötőben

A halárus szobra mellett élőben is látjuk, a korabeli viseletbe öltözött asszonyt, halat árulni.






               A Kongens Nytorv tér


Stroget, állítólag a világ leghosszabb bevásárló utcája, a város szívében található, ahol csaknem két kilométer hosszan áruházak, elegáns boltok, butikok, éttermek, kávézók várják a látogatókat hívogató portálokkal, elrettentő árakkal. 



                             A Stroget 


A Rosenborg kastélyban őrzik a koronaékszereket, a kőoroszlánoknak itt van foguk és nyelvük is. Természetesen mások is vigyáznak a kincsekre.



Az Amalienborg Királyi Palota 1794 óta a királyi család otthona. A palota négy szinte különálló rokokó kastélyból áll. Margit királynő lakhelyét, déli 12 órakor érdemes felkeresni. A palota előtt ekkor zajlik az őrségváltás parádéja.  

A ceremónia olyan bonyolult, hogy csak a résztvevők tudják, ki kivel cserél helyet, merre kanyarodnak.  
A királyi palota tornyán lobogó zászló, pedig azt jelzi, hogy a királynő otthon van. Margitot nagyon szeretik a dánok. 
Egyszerűsége, közvetlensége miatt népszerű, limuzinja ugyanúgy megáll a lámpa piros jelzésére, mint a többi autósé, gyakran látni a városban bevásárolni minden nagyobb kíséret nélkül. Még azt is elnézik neki, hogy láncdohányos.



               A királyi korona és őrzője






A Vor Fresels Kirke (a Megváltó temploma) csigalépcsővel körülvett különös tornyából pompás kilátás nyílik a belső kikötőre és Koppenhága központjára. 
A Frederikskirke (Márványtemplom) a világ egyik legnagyobb réz kupolájával dicsekedhet.





A tőzsde a város egyik legérdekesebb látványossága, a tornyán, a három, kőből álló sárkányfarok csavarodik egymásba, ami a skandináv egységet jelképezi.




Tivoli, a város világszerte ismert, híres szórakoztató parkja, valóságos meseváros.




Egyéb:

Az ismerkedést Koppenhágával, érdemes városnézéssel kezdeni, itt a buszos „ Hop on – Hop off” járatok mellett, hasonló vízibuszok is közlekednek, tehát tetszés szerint megszakíthatod, majd folytathatod az utad.

A kikötőben megtekintheted a királyi öntvény gyűjteményt, ahol a világ minden híres szobrának a másolata fellelhető. A királynak ezzel a gyűjteménnyel az volt a célja, hogy otthon tartsa a dánokat, hiszen minek drága pénzen utazni, amikor itt mindent megnézhetsz

Az időjárás meglehetősen változatos. Az esős és napos időszakok negyedóránként váltakoznak, de ehhez is hamar hozzá lehetett szokni. A helyiekre egyébként jellemző, hogy nem nagyon érdekli őket, ha elkezd szemerkélni az eső, skandináv higgadtsággal üldögélnek tovább a sörözők fedetlen teraszain. Esernyőt meg szinte senkinél nem látni.

Skandináviában azt mondják, van fehér tél és zöld tél, de hallottam azt is, hogy az idei nyár keddre esett.

"A city that never sleeps" (város, mely sosem alszik), állítják városukról büszkén a koppenhágaiak, s nagyjából igazuk van.
 Bár ez a mottója Las Vegasnak is.
A számtalan kocsma, bár, zenés szórakozóhely közül sok hajnalig nyitva tart.

A jelzőlámpák azt is mutatják, hány másodpercig zöld a gyalogosoknak.



 Ma már csak akkor ilyen harciasak a dán vikingek, ha felöntenek a garatra.

Végül, nézzünk meg egy videót és hallgassunk meg egy kedves dalt Koppenhágáról.

                      http://www.youtube.com/watch?v=_-HXyuDZnDM
                                                                  Koppenhága 2007  


2 megjegyzés:

  1. Kedves Péter: olyan élethűen és mégis érdekesen, izgalmasan osztottad meg velünk a dán főváros nevezetességeinek és életének bemutatását, hogy szinte úgy éreztem - ott vagyok a helyszínen. Természetesen azért is láthattam mindent magam előtt, mivel én is részese voltam ezeknek a csodás látnivalóknak.Iskolás koromban írtam naplót a táborozásokról, kirándulásokról : ma már nagyon sajnálom, hogy nem tudtam folytatni, s mint most te másoknak is bemutatni a világ csodáit.
    Köszönöm, hogy részese lehetek az általad látott bemutatott szépségeknek.

    VálaszTörlés
  2. Szia Mária
    A lágosról igazat mondasz .Szerintem borzazto ize van minden jot .



    Tisztelettel Monica Hansen .

    VálaszTörlés