Translate

2013. április 8., hétfő

Philadelphia - Baltimore


Philadelphia - Baltimore



Philadelphia:

A Delaware és a Schuylkill folyó partján fekvő település Pennsylvania állam fővárosa. A várost William Penn angol politikus alapította, akit kvéker vallása miatt elüldöztek Angliából.
Pennsylvania is róla kapta a nevét.  

Néhány szó a kvékerekről. Elnevezésük "reszketőst" jelent. A vallás egyik alapítója George Fox így fejezte be a beszédét: "Reszkessetek az Úr haragjától!" Ettől kezdve reszketősöknek - kvékerekenek hívták őket.
 
Együttműködést ajánlva, egyességet kötött az indiánokkal, mai kifejezéssel élve a „békés egymás mellett élésről”, a történelemből tudjuk, hogy mi lett belőle.



A gyarmatok képviselői / Washington, Jefferson, Franklin……../ heteken át vitatkoztak, amíg az eredeti formájában megszületett az Egyesült Államok alapító okirata. 

A Függetlenségi Nyilatkozat kimondja a 13 gyarmat Nagy-Britanniától való elszakadását.

A kongresszus épülete előtt több ezren várakoztak, amikor a képviselők kiléptek, megszólalt fejük felett az épület tornyában a nagy harang, amelyet azóta a Szabadság Harangjának (Liberty Bell) neveznek. 

A harang sorsa példázza a szabadság kivívásának rögös útját, hiszen az Angliában készített harang többször is eltört, az ünnepélyes aktusra úgy-ahogy sikerült kijavítani. Az a felirat szerepel rajta, hogy „nyilvánítsátok ki a szabadságot”.




Philadelphia rövid ideig az USA ideiglenes fővárosa volt, itt tartották az Alkotmányozó Nemzetgyűlést, ahol elfogadták az Egyesült Államok alkotmányát.

Nézzünk meg egy videót Philadelphiáról, a kísérőzene Declaration of Independence című dal, magyarul Függetlenségi Nyilatkozat.







A város leghíresebb épülete az Independence Hall, itt írta alá az 56 alapító atya, a Függetlenségi Nyilatkozatot.




A Függetlenségi Nyilatkozat története:

A Nyilatkozat végső szövegét John Adams és Thomas Jefferson fogalmazta meg, és 1776. július 4.-én fogadta el a Kongresszus.

Az aláírási ceremónia után, 1776. augusztus 2.-án Philadelphiába vitték, de mivel, hogy fennállt a veszély, hogy a britek kezére kerül, ezért nagy titokban, egy ekhós szekéren Baltimore-ba vitték, majd 1777.-ben ugyanilyen módon visszahozták Philadelphiába. 
Az annalesek még a kocsis nevét is feljegyezték, Mr. Samuel Smith volt a neve. Ez a név olyan gyakori, mint nálunk a Kiss és a Kovács együttvéve.

Ezután, Adams elnök utasítására 1880.-ban Washingtonba vitték és több helyszín után a Hadügyi Hivatalban őrizték.
Amikor az angol flotta felbukkant a Chesapeake öbölben, James Monroe utasítására a Nyilatkozatot a Potomac folyón a virginiai Leesburgba szállították. Sajnos a hajóskapitány nevét nem tudom.

1814.-ben vitték vissza a fővárosba, és azóta is ott tárolják, de a II. világháború idején Fort Knox erődjében őrizték.

A Nyilatkozat sok eleme ma is aktuális üzeneteket hordoz:

"Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, és az embert Teremtője, olyan elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel, melyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint jog a Boldogságra való törekvésre.
Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, melyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik.
Ha bármikor, bármilyen Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a Nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje......"

A város kiemelkedő egyénisége Benjamin Franklin volt. Róla általában annyit tudunk, hogy ő találta fel a villámhárítót.

Franklin Bostonban született, de 17 éves korától itt élt Philadelphiában, itt lett tudományos kutató, valóságos polihisztor, és a függetlenségi mozgalmak egyik vezéralakja.
Korszerűbbé tette a tűzoltás szervezetét, rendbe hozatta a közutakat, megszervezte a közvilágítást, rendszeresítette az utcák takarítását.

Megalapította az Amerikai Filozófiai Társaságot, a földrész északi felének első tudományos egyesületét, a Philadelphiai Akadémiát, és az ő nevéhez fűződik az első philadelphiai kórház létrehozása is.

Amikor Franklin megszületett, szülőföldje még angol gyarmat volt. Amikor meghalt, már független állam.
Benjamin Franklin fogalmazta meg legszebben az alapító atyák gondolatát:

„Where liberty is there is my country” – Ahol a szabadság ott a hazám.










Kissé bolondos kísérletét a villám elektromos hatásairól, szobor örökíti meg a városban.


Itt élt Betsy Ross varrónő, aki az első amerikai zászlót készítette, erről egy lámpaoszlopon kifüggesztett tábla emlékezik meg.

Percy Moran festményén Betsy Ross bemutatja Washingtonnak az általa készített csillagos-sávos lobogót.





Itt látható a híres LOVE kompozíció is. 



Miről híres még a város? 
Talán arról, hogy ebben a városban készült fel Rocky a nagy bokszmeccseire, ezt is szobor örökíti meg.
Érdekesség, hogy Stallone 1981-ben megbízta A. Thomas Schomberg szobrászművészt, hogy készítsen egy Rocky-szobrot, mivel a múzeum lépcsőin felfutva erősítette magát.

A 900 kilogramm súlyú szobrot a Philadelphia Szépművészeti Múzeum lépcsőjének tetején helyezték el, a film forgatásának idejére. 
A film bemutatása után, Stallone a múzeumnak ajándékozta a szobrot, de emiatt heves vita tört ki a városban.
Sokan nem műalkotást, hanem csupán filmes kelléket láttak a tárgyban, és szerintük az nem igazán illett a múzeum épületéhez, ezért a közeli parkba került.

Ma is sok fiatalt látni, a múzeum lépcsőin fel és lefutni.



Egy másik köztéri szobor a GlaxoSmithKline gyógyszeróriás központi épülete előtt található. Az alkotás neve „Freedom” – Szabadság.

Egyesek úgy is emlegetik a szoborkompozíciót, hogy 

"Megmenekültem! Nem kell több tablettát beszednem".


A Szépművészeti Múzeum




A Delaware folyó




Philadelphiai képek












Baltimore:
A Chesapeake-öböl partján fekvő Baltimore jelentő kikötőváros, Maryland állam legnagyobb települése. 
Az angolok ellen vívott háborúban a brit flotta tűz alá vette a várost, éjjel-nappal hullottak a lövedékek, de a Fort McHenry erőd felett ott lengett az akkor még csak 15 csillagos lobogó. 

Egy fiatal amerikai ügyvéd, Francis Scott Key, egy közeli hajóról nézte a hősies küzdelmet, és ennek hatására megírta a „Csillagos-sávos lobogó” című versét, amely ma az amerikai himnusz. 
Baltimore-ban található a híres író Edgar Allan Poe lakóháza és sírja. 

Itt született a híres úszó Michael Phelps is, aki minden idők legsikeresebb olimpikonjának számít. 
A városban sok híres történelmi épület és emlékmű van. Baltimore-ban a két nagy egyetem mellett számos más képzési forma található. 
Tele van a város múzeumokkal és nem utolsó sorban itt található a híres akvárium is.

A városnak különféle becenevei vannak, melyek közül talán a "Crabtown" (rákváros) a leghíresebb. 






A kikötő:

A Baltimori Tengerészeti múzeumban láthatjuk a USS Torsk tengeralattjárót. A harcedzett veterán hajó, nyugdíjas éveit a szárazdokkban tölti, látogatókat várva.

A neve "tőkehalat" jelent.
Részt vett a II. világháborúban, a Csendes-óceáni hadműveletekben. Itt kapta a becenevét, a „Japán partok vágtató szelleme”.

Több ellenséges hajót elsüllyesztett, egy alkalommal több mint hét órát kellett a mélyben tölteni, mert japán repülőgépek és hadihajók támadták. 


                                                                    Szolgálatban

Készítettem egy videót is az öreglányról: 


A videót látva nehéz elképzelni, hogy a tengeralattjárón egyszerre 81 ember teljesített szolgálatot.
A meghajtó motorokat Susannak hívták.


Nyugdíjban 

Egy érdekes tábla a hajón: "Légy óvatos, a tengeralattjárónak nincs agya, használd a sajátod!"



Itt találjuk továbbá, a US Frigate Constellation vitorlás, amely a legrégebbi amerikai hadihajó. 1797-es vízre-bocsátását követően számos tengeri csatában vett részt.









                                                                                                                 2012 Április

1 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes volt az ismeretterjesztő film! Mi most megyünk Bostonba is és gondoltam nézek az interneten ismertetőt! Nagyon jó volt, biztos hasznos lesz!

    VálaszTörlés