Translate

2014. február 12., szerda

Hollókő



Hollókő

Palócföld talán legszebb települése Hollókő, mely méltán része a világörökségnek. A védelem nem csupán műemléki jellegű, hanem a környezet harmóniájára, a "nadrágszíj" parcellás szőlőhegyre is vonatkozik.

Az Ófalu egy élő skanzen, megőrizve a hagyományos palóc építészet értékeit, népi motívumait, eredeti varázsát.  Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá, hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják. Az 58 védett épületet magába foglaló falurezervátum hűen őrzi a XVII. századi népi építészet stílusjegyeit. A Cserhát lankáinak védelmében meghúzódó falucska átélte a történelem viharait, bár a török idők hatása nem múlt el nyomtalanul. 
A falu története a tatárjárás utáni időkre nyúlik vissza, ekkor épült fel a vár, melyhez kapcsolódik egy legenda is.

A terület földesura, bizonyos Kacsics András  elrabolta és bezárta a szomszédos földesúr szépséges asszonyát. A szépasszony dajkája azonban boszorkány volt, és szövetkezett az ördöggel, asszonyának kiszabadítására. Így történt, hogy az ördög parancsára az ördög-fik holló képében elhordták a vár épületköveit, és mai helyén, a hatalmas sziklán felépült Hollókő vára. 
Egy hasonló monda szerint egy gőgös nemes úr kezdte el építeni a várat a hegytetőn. Még nem volt vele készen, amikor asszonyt rabolt magának és felvitte a félkész várába. Azonban az asszonynak volt két idomított hollója és ezek éjszakánként elhordták a köveket, amiket a kőművesek nappal felraktak. A vár csak akkor épült fel, amikor a rabságban tartott asszony visszakapta szabadságát.
A sziklán ülő ércmadár a faluba vezető út leágazásánál fogadja a látogatókat. 
A palócok a hagyomány szerint nagycsaládos rendszerben, szalagtelkekre építették otthonaikat. Házaik általában szoba - pitvar – lakókamra tagozódásúak, melyeket az utcai és udvari fronton faoszlopos tornác övez.
A házakhoz épült a kamra, az udvaron pedig a disznóólat és fészereket helyezték el. Nagy állat tartására alkalmas pajták a falu szélén, az un. Pajtásárokban álltak.

A napjainkban is megcsodálható épületek az 1909-es tűzvész után épültek, de megőrizték eredeti formájukat és őrzik továbbra is letűnt korok hangulatát.

Az úgynevezett, kontyolt nyeregtetős kialakítású épületek homlokzatait díszes fafaragással látták el, többnyire keresztformát láthatunk, mivel úgy tartották, ez megvédi a házat a villámcsapástól.
Hollókő templomáról az első írásos emléket 1343-ból találunk, ám a falu középkori temploma a XVI. századi törökdúlások idején elpusztult. A XIX. században emelték a falu, napjainkban is megcsodálható, kőalapra, vályogból épült, fatornyos római katolikus templomát. A puritán egyszerűséggel berendezett templom dísze egy, XVII. századi lobogóbetét.

A faluban számos múzeumot és kiállítóhelyet találunk, de valójában minden épület és minden eszköz muzeális értéket képvisel.

A hollókői vár:
A korábban már említett Kacsics nemzetség ősi birtoka volt a környék. A tatárjárás után, IV. Béla király parancsára, a XIII. század közepén kezdték el építeni a község fölé magasodó erődítményt, hogy a portyázó tatárokkal szemben megvédje a környék lakósait.
Hollókő várát Károly Róbert 1313-ban Szécsényi Tamás vajdának adományozta és ebből az időszakból származik első írásos említése is "Castrum Hollokew" néven.


1552-ben török kézre került a vár, mely a közel 150 éves török uralom alatt felváltva volt török és magyar kézen.  Egy legenda szerint a várat furfangos módon foglalták vissza. Néhány magyar vitéz kereskedőnek öltözve bekérezkedett a várba, ahol portékájukkal lekötötték a törökök figyelmét, majd leeresztették a felvonóhidat és beengedték a kint lesben álló magyar katonákat. 


Kilátás a várból:


A várat véglegesen 1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a török iga alól, majd I. Lipót császár 1701-ben kiadott rendelete kimondta a magyar végvárak megszűntetését, így 1711-ben Hollókőn is bontási munkálatokat kezdtek, de felrobbantására nem került sor. Így maradhatott meg Hollókő vára Nógrád megye legépebb XIII. századi végváraként.
Helyreállítása 1996-ban fejeződött be. A külső várudvaron álló két gazdasági épültben kiállítás mutatja be az erődítmény történetét, kutatását, helyreállítási munkálatait.


Nézzünk meg egy videót erről a gyönyörű településről!


                                                                                       vinpet

9 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen személyesen ,is részese voltam a Hollókő -i csodás látványnak.
    Gyönyörű..!!!! Szép táj..!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép, tartalmas.
    Sokat dolgoztál !
    Gratulálok: Ági

    VálaszTörlés
  3. Kedves Péter! Gratulálok a szép blogösszeállításhoz a szép vidékről. Szeretettel.Bea

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép,tartalmas összeállítás , köszönöm szépen

    VálaszTörlés
  5. Szép hely, szép vidék, komoly erődítménnyel. Köszönöm szépen, üdv.:janosgyula

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, hogy újra jártam a világörökség részét , sokat járunk erre, szeretjük , a környéket is. A részletes leírás még szebbé teszi a képeket, betekintést nyújt azoknak is kik nem jártak erre. Tartalmas az összeállítást. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépen köszönöm! Szép összeállítás!
    Üdvözlettel:Róza

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen Péter , hogy újra láthattam. Kellemes estét kívánok, szeretettel Klára

    VálaszTörlés