Translate

2015. március 22., vasárnap

Párizsi séták: a Diadalív árnyékában

Párizsi séták: A Diadalív árnyékában

Az Arc de Triomphe, közismert magyar nevén a Diadalív. Remarque világhírű regénye is hozzájárult a Charles de Gaulle téren (régen Etoil) található emlékmű népszerűségéhez.
Építését még I. Napóleon rendelte el. A Diadalív a francia katonaság dicsőségét hirdeti és Párizs egyik legnevezetesebb látnivalója. 
A franciák nemzeti ünnepén,  július 14-én innen indul a fantasztikus katonai parádé. Három hetes kimerítő tekerés után, itt van a világ leghíresebb kerékpárversenyének, a Tour de France-nak a befutója is.




A párizsi Diadalív a nemzet szimbóluma, egy igazi kapocs az ókor és napjaink között. A Champs Élysées sugárúton fekvő építmény egy-vonalban található a Louvre és a Défense-i modern Diadalív (Grande Arche ) épületeivel. 

A La Defence negyed, Párizs modern városrésze, melynek leghíresebb épülete a négyszögletes diadalív, mely körül változatos alakú modern irodaházak állnak.
A Diadalív tetejéről felsejlik a Le Défense  kontúrja, a hatalmas forgalom miatt lassan állandósuló szmogban.
Jean-François Chalgrin építész a római diadalív képmására tervezte. A négy lábat Cortot, Etex és Rude szobrai díszítik.
A Diadalív belsejében 284 lépcső leküzdése után a panoráma teraszról csodálatos látvány tárul szemünk elé. A Montmartre irányában a Sacre Cour fehér tornyai magasodnak, de látjuk a város elsődleges jelképét az Eiffel tornyot is.




Az építményen számos felirat látható, amelyek részint a napóleoni csaták mintegy 174 helyszínének, köztük Győrnek is Raab néven, részint a korszak 660 tábornokainak állítanak emléket a császár végakaratának megfelelően.




Itt találjuk az ismeretlen katona sírját is.
Az ismeretlen katona története: Verdun az I. világháború egyik legnagyobb csatájának a színhelye, ahol 130 ezer francia katona alussza örök álmát. Nyolc ismeretlen verduni hős katona közül egy világtalan választotta ki az ismeretlen katonát, egy szál rózsát téve a holttestre. Az ő hamvait, temették a Diadalív mellé.




Champs-Élysées: (elysiumi mezők, avagy az ókori legendák mennyországa) 

A Diadalív tetejéről szemünk elé tárul a nyüzsgő forgatag,  luxus és különleges üzletek, híres üzletláncok, éttermek és mozik sokasága. 

A forgalom itt mindig óriási, visszaemlékezések szerint, a hazai motorizáció kétütemű időszakában néhány merész honfitársunk órákat körözött, mire sikerült kiverekednie magát a Diadalív körforgalmából. Itt minden valamirevaló márka képviselteti magát csillogó üzleteivel, számos étterem, látnivaló, kabaré található. 










A pénztárcát érdemes jó mélyre elsüllyeszteni, mert nagy a kísértés a vásárlásra, és mint Oscar Wilde is mondta: "Mindennek ellent tudok állni, kivéve a kísértést."

Búcsúzzunk a kimerült vásárló szobrával!


                                                                                           Made by vinpet

6 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen...!!!
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés
  2. A kislányom volt egy hétre Párizsban és Luxemburgban,sok érdekes dolgot mesélt mindkét helyről. Köszönöm részletes és látványos beszámolódat. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos szeretném egyszer látni

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm , hogy újra látom Párizst.Szép város sok látnivaló. Egy séta a Szajna partján, festők festenek mint rég, a Diadalív csodás az örökké égő láng s a koszorúk .Az öreg Hölgy pompás látnivalót nyújt szinte belátni az egész Párizst. Köszönöm , hogy újra láttam. További kellemes utazásokat. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a kedves észrevételeket.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a kedves észrevételeket.

    VálaszTörlés