Translate

2016. március 28., hétfő

Egy nap Lisszabonban - One day in Lisbon

                     Egy nap Lisszabonban - One day in Lisbon 
                    A város melyre a Nap is mosolyog



Előzmények:
Portugália számomra mindig a bátor felfedezők, a jó borok, és a színvonalas foci hazáját jelentette, egy különleges ország, mely távol maradt a huszadik századi világégésektől, így megóvta műemlékeit.

Egy kis történelem:
 Portugália népességében, területében, sőt még népsűrűségében is közel azonos hazánkkal. 
A két ország történelmében is felfedezhetünk néhány hasonlóságot. Lusitania néven a Római birodalom provinciája volt, majd az arab hódítók kiűzése után az 1100-as évek közepére létrejött keresztény Portugál Királyság. A luzitánokról még annyit érdemes megjegyezni, hogy eredetük történelmileg nem tisztázott, ma a portugálokat így is nevezik.
A bátor portugál hajósok felfedezéseinek köszönhetően a 15. század közepére Portugália gyarmatbirodalommá vált. Innentől már eltér a történelmünk, mivel a magyarok rendszerint egymás ellen harcoltak a hatalomért, és ez ma sincs másképp.
 Az elhódított területek megosztásában nem tudtak megegyezni a spanyolokkal, ezért VI. Sándor pápát kérték fel, hogy döntse el a kérdést. 
A pápa egyszerűen fogott egy vonalzót, és kimetszette Brazíliát a portugálok számára, az összes többi Közép- Amerikai és Dél- Amerikai, aranyban gazdag ország a spanyoloké lett. 
Ja azt majdnem elfejtettem megjegyezni, hogy a pápa spanyol nemzetiségű volt. Lehet, hogy innen ered a mondás:
„Minden szentnek maga felé hajlik a keze”
A nagy felfedezők: Bartolomeo Diaz, Magellán, Vasco de Gama közül az utóbbiról jegyezte fel a történelem, hogy amikor Afrikát megkerülve eljutott Indiába, nem törekedett hódításra, csak Goa tartományt foglalta el, a portugálok elsősorban kereskedni akartak. Később más népek hajósaitól ún. „borspénz”-t szedtek, ami a rakomány 5%-a volt.


A hálás utókor impozáns emlékművet állított a nagy felfedezőknek, elől Tengerész Henrik portugál herceg szobra látható, aki támogatta a bátor hajósokat. Kezében a mérnökei által kifejlesztett "karavella", mely hosszú tengeri utazásokra is alkalmas volt. Széllel szemben is lehetett vitorlázni vele.


A szélrózsa, közepén a nyitott könyv alakú Földdel

Lisszabon, sok más városhoz hasonlóan hét dombra épült, talán a fáradt turisták bosszantására. (Róma, Bamberg, Amman stb. vagy hazánkban Kaposvár és Veszprém) 
A legenda szerint Odüsszeusz és Kalipszó nimfa alapította. Az elhagyott nimfa kígyóvá változott, és az összetekeredett gyűrűiből keletkezett a hét domb.
Egyébként 1255 óta az ország fővárosa.  A város, érdekes módon nem a Tejo / ejtsd Tezso, a mellékfolyói a kis Tezsók / folyó két partjára épült, mégis élesen elkülönül Baixa és a Belem városrész.
Szinte minden változást az 1755-ös nagy földrengéstől eredeztetnek. A mai számítások szerint a Richter skálán 9,5 erejű pusztító földrengés nem csak romba döntötte a házakat, de a felszínt is jelentősen átformálta, / természetesen akkor még nem volt Richter skála, a pusztítás mértékéből számították ki az értéket /.
Lisszabon a nagy földrengés után


A város mai látképe


Lisszaboni városnézés:
Lisszabon védőszentje Szent Vince /sajnos nem cz-vel/ és számos Péter nevű uralkodója is volt az országnak, szinte otthon éreztem magam.
Lisszabonban a legtöbb látnivaló két városrészben tömörül. A város szívét képviselő Baixa (Alsóváros) az egyik, a folyóparton fekvő Belém (Betlehem) a másik. Baixát a Szent-György vár vigyázza, alatta az Alfama negyed terül el a domb lábánál. Alfama ma Lisszabon óvárosi része régi házakkal, keskeny sikátorokkal tarkítva. 



 

Lisszabon belvárosában lépten-nyomon olyan házakba ütközhetünk, amelyek falait csempék borítják, portugálul azulejos-nak hívják őket. Gyönyörű, sajátságos hagyomány a csempefestészet, művészi képkompozíciókat is találhatunk egy-egy ház falán.


Pombal márki (Marques de Pombal) impozáns szobra a róla elnevezett téren látható, a királytól teljhatalmat kapva, ő szervezte meg Lisszabon újjáépítését és a túlélők ellátását, az 1755-ös, a várost porig romboló földrengés és az azt követő szökőár után. 
A feljegyzések szerint a király megkérdezte államminiszterét, "Most mi tévők leszünk?" - mire Pombal ezt válaszolta, "Eltemetjük a halottakat és élelmezzük az élőket". Pombal egy modern várost épített, gazdasági reformokat vezetett be, később tekintélyét felhasználva, a fiának akarta a trónt, ezért börtönbe csukták. Hiába, reformernek lenni, már akkor is veszélyes foglalkozás volt.


Pombal márki őrzi városát

Nagyszabású tervei alapján új, modern város született, a belváros párhuzamos és egymásra merőleges utcái, a tágas, egymásba torkolló terek az ő elképzelései alapján alakultak ki, a lisszaboniak ma is pombali alsóvárosnak (Baixa Pombalina) hívják ezt a városrészt.


Eduardo VII. Park

A Belém negyed:
Belémet a várostól nyugatra, parkosított övezetben a folyó mentén találjuk, mely szintén rengeteg látnivalót kínál. A negyed egyébként arról nevezetes, hogy erről a partszakaszról indultak világhódító útjukra a nagy földrajzi felfedezők. Itt található a Torre de Belém, a Belém torony, mely talán a legjobban fényképezhető műemlék egész Portugáliában. 


Itt láthatjuk az Atlanti óceánt először átrepülő repülőgépet is.


A legvonzóbb látványosság, minden kétséget kizáróan a Mosteiro dos Jerónimos, azaz a Jeromosok kolostora, melynek szerkezetét, 1502-ben kezdték el építeni, de csak a század végére fejezték be. Ez Lisszabon legszebb épülete, a világörökség része. Külön érdekesség, hogy a korábban említett „borspénz”-ből építették. 
Az épület a Belém toronyhoz hasonlóan ún. „Manuel” stílusban épült, melynek jellegzetessége az indás-leveles motívumok, a földrajzi felfedezésekre utaló gazdag díszítések. A hagyományos stílusjegyeket az őserdők liánjaival és a tenger ihlette elemekkel is gazdagították.





A Szent György Erőd: 
Az erőd a városközponttól keletre fekvő dombon magasodik. Falai a mór időket idézik. Minden pontjáról gyönyörű kilátás nyílik a városra. Fontos védelmi szerepe mellett más funkciókat is betöltött. Itt volt az irattár és itt fogadta I. Manuel király Vasco de Gama-t a híres felfedezőt, mikor visszatért indiai útjáról.





Kilátás az Erődből:





Vasco de Gama Központ:
Itt rendezték meg az 1998-as világkiállítást. - Budapest visszalépése miatt - Ez a lisszaboniak kedvenc pihenőhelye számos kulturális intézménnyel és sportlétesítménnyel. Ekkor adták át a 17 km hosszú Vasco de Gama hídat, mely fantasztikus látvány.




A Tejo folyó túlsó partján építették, a híres Rio de Janeiro-i szoborról mintázott Cristo Rei-t. A 28 méter magas szobor állítólag pontosan szembenéz híres brazíliai másával. A szobor vagy felhőben vagy ködben van szinte állandóan.


Lisszaboni látványosság még az Aquadukt, melyen a római kori vízvezeték haladt, és kis őrtornyokból vigyázták, nehogy az ellenség megmérgezze a város vízét.

Ugyancsak látványosság ez a köztéri szobor. Találd, ki mit ábrázol? A „Paraszt délben” nem jó tipp. A szobor neve: "A nő". Nőábrázolásuk egyébként is érdekes, az "Anya gyermekével" meglehetősen robusztusra sikeredett.


Gasztronómia:

Ha a Belém negyedben járunk, látogassunk el a Pastéis de Belém nevű pastelariába, ami egy tipikus portugál cukrászda. Kóstoljuk meg a pastel de natát, ami egy leveles tésztába töltött vaníliás krém belesütött tojássárgájával. 
1837 óta készülnek itt a finom sütik. 
Állítólag a kolostorbéli szerzetesek és apácák ruháinak keményítéséhez használtak rengeteg tojásfehérjét, és a megmaradt sárgák felhasználására születtek helyi édességreceptek.



Érdekességek:

A portugálok véleménye a fővárosról: 

„Porto dolgozik, Braga imádkozik, Coimbra tanul, Lisszabon szórakozik”. 

A portugál nők szépek, ápoltak, de kissé bajuszosak, azt mondják, nem számít, hiszen 10 perc alatt el lehet tüntetni a pihéket. A rossz-nyelvek szerint a portugál férfiak azért növesztenek bajuszt, mert hasonlítani akarnak a mamára. 
A nagy hódítások gazdagsága ma már nem látszik. Már csak a lakosság sokszínűsége emlékeztet az egykori gyarmatbirodalomra. Az EU csatlakozás óta kapott rengeteg támogatás hatása az emberek viselkedésében nem lelhető fel, a mediterrán igénytelenség dominál. 

Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=Gw-Oj_f-KXY


                                                                 Made by Peter Vincze




1 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen Péter! Sok érdekes látnivalót, az út leírást. Élvezet olvasni a sok érdekességet. További kellemes utazásokat kívánok, szeretettel Klára

    VálaszTörlés