Translate

2016. szeptember 16., péntek

Bergen, a fjordok kapuja

Bergen


Norvégia második legnagyobb városát a fjordok kapujának is nevezik. A tengerparti város színes faházaival, festői rakpartjával népszerű turisztikai célpont. A látogatókat még a szinte állandóan zuhogó eső sem riasztja el, nevezik az „esernyők városának” is. Volt, hogy 84 napon keresztül esett, ez több, mint a bibliai özönvíz.



Egy kis történelem:
A várost III. Olaf király alapította 1070-ben, régi neve Bjørgvin volt. A kedvező földrajzi adottságainak köszönhetően a skandináv kikötőváros a középkori Norvégia fővárosa volt. A XIII. században a német a Hansa szövetség itt nyitotta meg újabb európai központját. Ebben az időben vált fontos exportcikké az északi partokról érkező szárított tőkehal. (kinézete nem kifejezetten étvágygerjesztő, később lesz róla fotó)  A halászat ma is meghatározó a város életében. 



A Hansa városrész:
Bryggen vagy Tyskebryggen (norvégül „A rakpart” vagy „A német rakpart”) Bergen régi rakpartja, a Hansa szövetség virágkorában épült. Az épületegyüttes emlékeztet a város fontos szerepére a középkorban. Az élénk színekben pompázó régi kereskedőházak átvészelték az évszázadokat, és 1979 óta a világörökség részét képezik.






A keskeny házak egy valóságos labirintust rejtenek. A szorosan egymás mellé épített házak belsejében át lehet menni egyikből a másikba. egy háztömbben több család is élt. Az egymás mellett álló házakat keskeny sikátor választja el a többitől. Majdnem minden ház homlokzatán különleges cégéreket láthatunk. Ma a házak földszintjén üzletek, éttermek és kávézók találhatók.







A színes faházaktól csak pár lépés, a halpiac. A bőséges kínálat a látogatókat is kóstolásra csábítja. Bergenben nem csak a halak harapnak, a halpiacon mi is haraphatunk valamilyen tengeri csemegét. A már említett szárított tőkehal mellett, ehetünk kagylót, rákot és kaviárt, sőt még bálnahúst is. Szaláminak feldolgozva jobban ízlett, mint a jávorszarvas. A minőségre a kis trollok vigyáznak.





Bergenben télen sincs igazán hideg. A Golf-áram hatására a fjordokat nem fedi jégtakaró. Mint annyi más város Bergen is hét dombra épült. A belvárosból induló panorámasiklóval alig néhány perc alatt feljuthatunk a Fløyen hegyre, ahonnan festői panoráma tárul elénk.







Bergen a térség kulturális centruma, leghíresebb szülötte Edvard Grieg. A róla elnevezett múzeumban megismerhetjük a híres zeneszerző életútját. Itt élt Ole Bull is, akit virtuóz hegedűjátéka miatt Schumann „észak Paganinijének” nevezett. Gyakran koncertezett együtt Liszt Ferenccel is, akivel jó barátok voltak.
Bergen rengeteg látnivalót kínál. Kedves, barátságos város, érdemes idelátogatni.
Egy helyi mondás: "Bergenben azért esik mindig, mert ez Isten kedvenc városa, így minden nap tisztogatja, fényesíti, csiszolgatja".

Nézzünk meg egy videót:

            2016 augusztus                                          Készítette: vinpet

4 megjegyzés:

  1. Hálásan köszönöm kedves Péter ezt a csodálatos küldeményt.
    Minden jót kívánva üdvözöllek:
    Klári

    VálaszTörlés
  2. Tiszta szívből örültem ennek a videónak, régi utazásom emlékét elevenítetted fel. Igen valóban nagyon kedves város sok látnivalóval, kedvesek az emberek. Az eső viszont pillanatok alatt feljön. Köszönöm , hogy újra utaztam. Sok szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű Ország!

    Lív

    VálaszTörlés
  4. Érdekes világváros. Valóban a világörökség részét kiérdemelte. Virtuális utazásommal ezen összeállítással ebben a városban, lehet csak egy kis szögletét láthattam. Érdemes volt. Köszi !

    VálaszTörlés