Translate

2017. október 15., vasárnap

A Gemenci-erdő

A Gemenci-erdő

 A Sió torkolatától délre, a Sárközben elterülő, 180 km2-es kiterjedésű Gemenci-erdő hazánk legnagyobb ártéri erdeje, melyet rendszeresen elönt az áradó Duna és a víz folyamatosan alakítja, formálja a tájat.
Az erdő és a folyó találkozása kitűnő élőhelyet biztosít az állat és növényvilágnak. Az erdő sokáig szinte áthatolhatatlan vadon volt. A nemzeti parki védettséggel bíró terület nem őserdő, de ne számítsunk parkerdőre sem.
Pörbölyi Ökoturisztikai Központ
Pörböly „Gemenc Kapuja” az ártéri erdő szélén található. Az Ökoturisztikai Központban megismerhetjük az ártéri erdő élővilágát, és a Sárköz népművészetét.






Ha kisvasúttal szeretnéd felfedezni az ártéri erdőt, innen indulnak a Gemenci Erdei Vasút járatai. Az ártéri erdészeti kisvasút nyomvonala a Duna és a Sió medrét követve a Gemenci erdőben halad.
A 30 kilométeres pályán hétköznap Malomtelelőig, hétvégén Keselyűsig illetve Gemenc-Dunapart állomásig utazhatnak a kirándulók.
Nyári hétvégéken a nosztalgiát a „Rezét” gőzmozdony biztosítja, időnként hatalmas füstfelhőket eregetve.
A mozdony füstje színes függönyt terít a fák lombjai között.




Az erdei vasút mentén tanösvények is várják a kirándulókat. A vadmegfigyelő, hangulatos erdei környezetben 15 perces sétával érhető el, ahol a bekerített erdőrészletben gímszarvasokat és vaddisznókat láthatunk.


Látnivalók:
Nagyrezét
Az erdei vasút nagyrezéti megállójából induló gyalogösvényen elérjük a Méhészeti Gyűjteményt, ahol többek között az üvegfalú kaptárokban élő méhek életével és méhészeti eszközökkel ismerkedhetünk meg.

Lassi
Az állomáson Halászati Kiállítás és pihenőpark, kiépített tűzrakó hellyel várja a kirándulókat. 

Malomtelelő
A Molnárka tanösvényen végig sétálva ismerkedhetünk meg a gemenci erdő állat és növényvilágával. Az állatvilág értékes egyedei: A védett jégmadár, a fokozattan védett rétisas, fekete gólya és barna kánya. Na és a nagyvadak: gímszarvas és a vaddisznó.

Nyárilegelő

A Rezéti-Duna partján található megállóhely magas partjáról jó rálátás nyílik a legnagyobb Gemenci mellékágra és a szemben lévő Veránka-sziget festői füzeseire.

Gemenc- Dunapart
A megállóból induló tanösvény a közeli Forgó-tó partjára vezet, ahol a madárlesből közvetlen közelről figyelhető meg a tó növény- és állatvilága.

Keselyűs 
A Holt-Sió parton található állomás mellett a Keselyűsi tanösvény várja a kirándulókat. A tájékoztató táblák az erdőszerkezet átalakítását, valamint az erdő élővilágát mutatják be a látogatóknak.

Bárányfok
A Bárányfoki tanösvény a jellegzetes ártéri tájat, a növényvilág jellemzőit és az erdei élőhelyeket mutatja be.

Nézzünk meg néhány fotót az ártéri erdőről.







A gemenci erdő Közép-Európa legnagyobb ártéri erdeje, páratlanul gazdag vadállományával, Gemenc hazánk egyik legjelentősebb vadászterülete. Itt játszódik Homoki Nagy István többszörös díjnyertes természetfilmje:
Gyöngyvirágtól lombhullásig.

Nézzünk meg egy videót:

                                                                                                     by vinpet

6 megjegyzés:

  1. KÖSZÖNÖM TÖBB, MINT GYÖNYÖRŰ LÁTNI VALÓ! MINDEN ELISMERÉSEM A TIED PÉTER! BARÁTOM! SZÍVÉLYES ÜDV. INCI ÉS CS. MIKLÓSNÉ MÉSZÁROS. 2017.10.16.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Péter ! Érdekes és szép a környék nem jártam arra még. Jó voltodból most sikerült megnézni. Legyen nagyon kellemes szép hétvégéd tartalmas napokat kívánok. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  3. Kedves Péter!
    Köszönöm ezeket a szépségeket.Imádom a természetet és itt van belőle bőven.
    Örömmel nézegettem és olvasgattam. Gratulálok Neked , szeretettel : Éva♥

    VálaszTörlés